درمان دیابت - قلب - رماتیسم در طب سنتی


دیابت

بر اساس دستورات طب سنتی ایرانی توجه به شش نکته اصلی برای حفظ سلامتی ضروری است، آب و هوای محل زندگی، خوردنی و آشامیدنی ها، خواب و بیداری، حرکت و سکون، حالات روحی و روانی، احتباس و استفراغ یعنی آنچه باید از بدن دفع شود، همگی مواردی است که رعایت آنها سلامت افراد را تضمین می کند. به طوری که فرد در هر دو حالت سلامتی و بیماری باید تمام این موارد را مد نظر قرار دهد و بیماران دیابتی نیز از آن مستثنی نیستند. قطعا زندگی در مکان هایی با آب و هوای سالم از ابتلای فرد به بسیاری از بیماری ها جلوگیری می کند؛ اما از آنجا که این امر در حال حاضر برای همه افراد ممکن نیست لذا دقت در موارد دیگر یاد شده به منظور حفظ سلامتی اهمیت می یابد. از این میان می توان به خواب خوب که ازساعت ۹-۱۰شب تا حداقل ۲-۳ صبح است اشاره کرد چرا که هم از دیدگاه طب ایرانی و هم از منظر طب نوین خواب در این زمان باعث رفع فشار وارده بر کبد و تنظیم تمام دستگاه ها و هورمون های بدن از جمله هورمون‏های تنطیم کننده قند می شود در حالیکه خواب در هیچ زمان دیگری این تاثیر را نخواهد داشت. باید توجه داشت رعایت این اصل اساسی به ویژه برای بیماران دیابتی به ویژه در مراحل ابتدایی بسیار کمک کننده است.

حرکات ورزشی متعادل موجب دفع مواد زاید بدن می شود:

ورزش از مهمترین اصول سلامت به ویژه در مبتلایان به دیابت است ورزش باید در حدی باشد که موجب سرخ شدن اندک پوست بدن و تعریق ملایم شده و در فرد احساس ضعف و خستگی ایجاد نکند. به ویژه در بیماران دیابتی که دارو مصرف می کنند فعالیت شدید منجر به افت زیاد قند شده که گاهی عارضه های خطرناکی نیز به دنبال دارد، در حالی که ورزش کردن به صورت متعادل برای این نوع بیماران جهت دفع مواد زاید بدن بسیار ضروری است.این افراد باید به شدت مراقب حالات روحی خود باشند چرا که در بسیاری موارد به دنبال استرس و عصبانیت تنظیم قند در بدن این افراد مختل می شود و اصولا در پاره ای موارد شروع دیابت به دنبال یک شوک عصبی و یا استرس ناگهانی ایجاد می شود که به اصطلاح دیابت عصبی گفته می شود لذا بیماران دیابتی باید تا حد امکان با انجام تمرین های تنفسی و ذهنی خود را آرام نگاه داشته و آرامش خود را حفظ کنند و تحت نظر پزشک از گیاهان دارویی آرام بخش مثل بهارنارنج، بادرنجبویه، بیدمشک و دارچین بهره مند شوند.ممکن است بدن بیماران دیابتی نیاز به پاکسازی های خاصی داشته باشد؛ در موارد ساده می توان این پیرایش را با رژیم های غذایی همچون آش های طبی چون آش آلو، آش آبغوره و آش تمرهندی انجام داد اما در برخی موارد برای انجام این کار به داروهای قوی نیاز است که حتما باید تحت نظر متخصص طب سنتی انجام شود. نکته بسیار مهم در این میان داشتن دفع مناسب و کامل، حداقل یک تا دو بار در روز است.

گیاه درمانی در بیماری های قلبی - عروقی

از آغاز تمدن بشری، گیاهان نه تنها در طبخ غذاهای مورد استفاده ی انسان ها نقش مهمی داشته اند، بلکه در درمان های طبی هم همراه انسان بوده اند.
گیاه پزشکی و گیاه درمانی منشا پیدایش داروهای بسیاری از جمله داروی افدرین بوده است که از گیاه افدرا به دست آمده و یا داروی دیگوکسین که از گیاه Digitalis purpurea تولید شده است.
با پیشرفت های حاصل شده در امر پزشکی، طب سنتی و گیاه پزشکی جایگاه خود را از دست داده است، ولی در بسیاری از نقاط جهان هنوز اعتماد خاصی نسب به این گونه داروها وجود دارد.
متاسفانه به دلیل استفاده ی ناآگاهانه و خودسرانه ی برخی از مکمل های گیاهی و تداخل آن ها با بسیاری از داروها به ویژه داروهای قلبی - عروقی عوارض جبران ناپذیری هم ممکن است ایجاد شود، بنابراین در کنار تأثیرات مفید و مثبت آن ها باید از عوارض ناشی از تداخل آن ها با سایر داروها هم آگاه بود.
در جهان حدود 15 میلیون نفر در معرض خطر تداخل گیاهان دارویی و داروهای پزشکی می باشند و مصرف کنندگان این گونه داروها اطلاعات کمی در مورد تداخل داروهای گیاهی با سایر داروها و عوارض جانبی ناشی از آن ها دارند.
گیاهان بسیاری وجود دارند که دارای اثرات درمانی و پیشگیری کننده از بیماری های قلبی - عروقی هستند و بر بالا بودن چربی خون، فشار خون و نارسایی قلبی از طریق ایجاد اثرات آنتی اکسیدانی، ضد لخته ای، کاهش دهنده ی فشار خون و جلوگیری از سخت شدن عروق، تنظیم ضربان قلب و گشادکنندگی عروق تاثیرگذار هستند.
داده های به دست آمده از مطالعات اپیدمیولوژیک، نقش آنتی اکسیدان ها و فلاونوئیدهای موجود در گیاهان را در بهبود سلامت قلب و عروق به اثبات رسانده اند.
از طرفی گیاهان ممکن است تاثیرات منفی هم بر عملکرد قلب و عروق داشته باشند؛ از جمله ایجاد آریتمی، فشار خون و ایجاد اثرات مشابه جریانات عصبی سمپاتیک که باعث ایجاد تداخل در فعالیت قلب می شود.
برای مثال برخی از گیاهان دارویی با داروهای ضد انعقادی تداخل پیدا کرده و باعث افزایش اثر دارو و ایجاد احتمال خونریزی می گردند. داروی وارفارین یکی از داروهای مورد مصرف در بیماری های قلبی - عروقی است که تداخل آن با گیاهان اهمیت حیاتی برای بیمار دارد.

در زیر برخی از مکمل های گیاهی که با وارفارین تداخل دارند ذکر شده است:

زنجفیل: زنجفیل یا زنجبیل از تشکیل لخته در خون جلوگیری می نماید، لذا باید از مصرف آن خودداری شود.
سیر: ثابت شده است که سیر از تشکیل لخته در خون جلوگیری می کند و باعث افزایش رقت خون می گردد. بیمارانی که وارفارین مصرف می نمایند، نباید بیشتر از 1 حبه سیر در روز مصرف کنند، زیرا ممکن است باعث رقیق شدن بیش از حد خون و احتمال خونریزی گردد.
چای سبز: چای سبز باعث خنثی شدن اثر وارفارین می گردد، بنابراین افرادی که چای سبز و وارفارین مصرف می نمایند باید خون خود را مرتبا چک کنند تا اثر دارو کم نشده باشد.
خیار: پوست خیار حاوی ویتامین K می باشد. تا حد امکان خیار را بدون پوست مصرف نمایید.
گزنه: برگ های گیاه گزنه دارای ویتامین K می باشند و اثر وارفارین را کاهش می دهند، بنابراین از مصرف آن باید خودداری شود.
سویا: مصرف فرآورده های لوبیای سویا و شیر سویا باعث کاهش اثر ضد لخته ای وارفارین و افزایش احتمال بروز لخته می گردد. از مصرف فرآورده های حاوی سویا خودداری نمایید.
زردچوبه و پیاز: زردچوبه و پیاز هم دارای اثرات ضد لخته ای می باشند و مصرف زیاد آن ها باعث افزایش احتمال خونریزی می گردد. مصرف 1 عدد پیاز کوچک در روز منعی ندارد.

در مورد میوه ها هم دو مورد استثناء وجود دارد:

انبه و گریپ فروت.
گریپ فروت: در صورت مصرف مداوم آب گریپ فروت، اثر وارفارین زیاد شده و احتمال خونریزی را افزایش می دهد. در صورت مصرف وارفارین از مصرف گریپ فروت و آب گریپ فروت خودداری نمایید. گریپ فروت در مختل شدن اثر داروهای دیگری هم نقش دارد و افرادی که از داروهای آنتی هیستامین، داروهای کاهش دهنده ی کلسترول و آرام بخش استفاده می نمایند، نیز باید از مصرف آن خودداری کنند.
انبه: مصرف فرآورده های انبه و آب و عصاره ی انبه باعث افزایش اثر ضد لخته ای وارفارین و احتمال خونریزی می گردد، بنابراین از مصرف آن خودداری نمایید.

پيشنهاد طب سنتی برای درمان روماتیسم

در بيماري آرتريت، بيشتر مفاصل‌‌ انگشتان و كف دست‌، مچ‌ دست‌، آرنج‌ دست، پا، مچ‌ پا و گاهي اوقات مهره‌هاي گردني درگير مي‌شوند. اين بيماري در سال‌هاي اخير بسيار شايع شده و افراد زيادي از آن رنج مي‌برند اما تنها با عمل به چند توصيه ساده مي‌توانيد از شر اين بيماري راحت شويد و از بروز آن جلوگيري كنيد.
روماتیسم مفصلی یک بیماری سیستمیک و مزمن است که باعث تخریب غضروف و ایجاد ضایعات استخوانی می‌شود.
اين بيماري معمولا در سنين 30تا 50سالگي بروز مي‌كند و در زنان شايع‌تر است. رماتيسم به‌صورت قرينه‌ است، يعني اگر يك زانو يا دست درگير باشد، به‌احتمال زياد طرف مقابل نيز درگير مي‌شود. اين بيماري شروع آهسته يا ناگهاني دارد و با علائم درد، تورم، گرمي، محدوديت حركت و خشكي صبحگاهي مفاصل همراه است. درد مفاصل با استراحت و بي‌حركتي تشديد شده و به مرور زمان طي روز و با كار‌كردن و فعاليت آرام تسكين پيدا مي‌كند. التهاب مفصل به مرور زمان باعث تخريب غضروف مفصلي و ساييدگي استخوان و به‌دنبال آن تغيير شكل مفصل مي‌شود.
در بيماري آرتريت، بيشتر مفاصل‌‌ انگشتان و كف دست‌، مچ‌ دست‌، آرنج‌ دست، پا، مچ‌ پا و گاهي اوقات مهره‌هاي گردني درگير مي‌شوند. اين بيماري در سال‌هاي اخير بسيار شايع شده و افراد زيادي از آن رنج مي‌برند اما تنها با عمل به چند توصيه ساده مي‌توانيد از شر اين بيماري راحت شويد و از بروز آن جلوگيري كنيد.

طب سنتي اين پيشنهادها را مي‌دهد:

هر روز نيم مشت جعفري را در نيم ليتر آب بجوشانيد و تا گرم است آب آن را بخوريد.
هر 2ساعت به 2ساعت مقداري عسل را روي يك پارچه تميز ماليده و روي موضع بيماري بگذاريد، همچنين صبح ناشتا 2قاشق سوپ‌خوري عسل بخوريد.
زياد حمام و استخر (جكوزي) برويد. حمام درماني با آب گرم تاثير ارزشمندي براي رفع روماتيسم دارد.
به‌مدت 15روز، هر روز صبح ناشتا آب ليموترش تازه را با كمي آب مخلوط كرده، بخوريد و تا ظهر چيز ديگري ميل نكنيد.
2يا 3عدد سيب را با پوست به 4قسمت تقسيم كرده و در يك ليتر آب به‌مدت 15دقيقه بجوشانيد، بعد كمي عصاره شيرين‌بيان را به آن اضافه كنيد، سپس آب آن را صاف كرده و بنوشيد.
كمي سير كوبيده را با روغن زيتون مخلوط كرده و به موضع درد بماليد و ماساژ دهيد، پس از يك ساعت بشوييد و اين كار را در روز 4بار تكرار كنيد.
هر روز تخم‌كرفس را مثل چاي دم كرده و آبش را بنوشيد.
به مدت 21روز، هر روز كرفس را خرد كرده، بجوشانيد و آب جوشانده آن را بنوشيد تا روماتيسم به‌صورت كلي ريشه كن شود.
تره فرنگي تازه را دوبار بجوشانيد و هر بار آبش را دور بريزيد و خود آن را بخوريد.
هر روز 2ليوان آب انگور بخوريد، يك ليوان بين صبحانه و ناهار و يك ليوان بين ناهار و شام.
درد روماتيسم از رطوبت: اگر درد روماتيسم در اثر رطوبت باشد، براي درمان آن و تسكين درد بايد از عسل، مرباي بالنگ، زنجبيل، روغن زيتون، سوپ هويج و جعفري و خورشت كرفس زياد استفاده كنيد.
درد روماتيسم از حرارت بدن: اگر درد روماتيسم در اثر حرارت بدن باشد، براي برطرف كردن حرارت خون و برقراري تعادل خون، شربت آبليمو يا سكنجبين را با آب انار مخلوط كرده و بنوشيد.
درد روماتيسم از تنبلي كبد يا كليه: اگر درد روماتيسم به‌علت تنبلي كبد يا كليه باشد، بايد از بعضي خوراكي‌ها مثل پرتقال، نارنگي، آب انار، سيب درختي با پوست، انجير، موز، هويج فرنگي، چغندر، آب ترب، شلغم، آش آبغوره و عدس بيشتر استفاده كنيد.
درد روماتيسم كهنه و مزمن: اگر مبتلا به روماتيسم كهنه و مزمن هستيد بايد هميشه خود را گرم نگه داريد و از خوراكي‌هايي چون ليمو، انگور، گوجه فرنگي، مرباي به و بالنگ بيشتر استفاده كنيد و براي درمان آن پرهاي گل محمدي را با كمي عسل مخلوط كرده و صبح و ظهر و شب به اندازه يك‌عدد نخود از اين خمير را ميل كنيد.